Thursday, June 12, 2008

Rumput Gajah / Napier Pennisetum purpureum


Kajian tentang rumput di Malaysia telah bermula seawal 1930, terutamanya oleh Kementerian Pertanian. Mengikut kajian, Pennisetum purpureum (napier), Brachiara decumbens (rumput signal), Panicum maximum (guinea), Sataria sphacelata cv Kazungula dan Digitaria setivalva adalah rumput MARDI yang paling tahan dalam musim kering.

Rumput Napier, Guinea dan Mardi digit pula merupakan rumput yang sesuai dalam tanah yang mempunyai saliran yang baik dan tanah yang subur manakala tanah yang kurang subur sangat sesuai ditanam dengan rumput Signal dan Kazungula setaria.

Brachiaria mutica (rumput para) dan setaria sohaccelata cv. splendida ( splendida setaria) adalah 2 jenis rumput yang tumbuh subur dalam tanah yang kurang baik salirannya.

Bagi tumbuhan kekacang pula, Leucaena leucocephala (leucaena), telah ditemui sebagai pembekal protein kepada rumput yang kurang bermutu.

Purata berat harian (ADG) bagi setiap ekor kambing sebanyak 320-440g telah dapat dicapai oleh Kedah-Kelantan apabila memakan rumput kekacang atau rumput yang telah dibaja dengan nitrogen.

Pengeluaran kambing adalah lebih ekonomikal jika menggunakan rumput secara efektif. Rumput muda selalunya membekalkan zat yang mencukupi dan lembu yang mendapat cukup campuran rumput dapat membesar secara normal dan dapat menampung keperluan tenaga seharian.

Rumput yang sudah matang mempunyai rendah kandungan mineral terutamanya fosforus. Berikut merupakan keperluan kandungan diet untuk sara diri dan pertumbuhan serta pembiakan dalam kambing.

  1. Air

  2. Tenaga

  3. Protein

  4. Mineral

  5. Vitaminblogger templates | Make Money Online