Tuesday, July 8, 2008

KAMI PERLUKAN COMPANY PROFILE PENTERNAK!!!

Assalammualaikum dan selamat sejahtera,

Seperti tajuk di atas...kami memerlukan company profile penternak-penternak kecil yang masih tercari-cari saluran yang terbaik untuk memasarkan kambing mereka. Tujuan kami adalah untuk menunjukkan pada agensi kerajaan yang terlibat bahawa kita sebagai penternak sememangnya serius berkecimpung dalam bidang ini selaras dengan matlamat negara untuk menjadikan 'Pertanian Adalah Perniagaan'. Tapi pernahkah kita terfikir??? siapakah yang patut menjayakan saranan kerajaan tu?? Di manakah kita nak jual kambing-kambing kita bila membiak esok?? Satu persoalan yang sebenarnya adalah realiti dalam dunia ternakan ini...dan sebab itulah kami rasa industri ternakan/pertanian di Malaysia ini takkan ke mana...dan sampai bila kita nak bergantung pada Australia?? Indonesia?? South Africa??

Pernahkah kita terfikir....adakah baka yang mereka bekalkan pada kita tu baka yang terbaik?? Untuk pengetahuan bakal penternak atau penternak yang baru...sebenarnya di Malaysia sendiri kita dah ada 'breeder' yang bagus...'breeder' yang mampu menghasilkan baka yang lebih baik dari mereka...cuma mereka ni tak expose lagi pada umum atau mungkin mereka ini tidak mempunyai bekalan mencukupi akibat permintaan yang banyak...dan saya percaya...ini berlaku pada penternak yang besar...penternak yang mempunyai 'cable' yang bagus....tapi apa akan jadi pada penternak-penternak kecil macam kami?? Penternak-penternak yang tidak mempunyai 'cable' atau sedara-mara di agensi yang berkenaan??? Fikir-fikirkanlah...saya percaya...semua penternak mampu menternak kambing...mampu menghasilkan baka yang terbaik....tapi bila berlaku limpahan baka-baka terbaik itu...di manakah saluran yang sepatutnya kita ikut untuk memasarkan kambing tersebut??

Jadi...sebagai kesimpulannya...kami telah berusaha untuk berjumpa dengan beberapa agensi kerajaan yang sudi membantu kami untuk memasarkan kambing-kambing tersebut...InsyaAllah...niat kami adalah untuk membantu kawan-kawan kami atau sesiapa sahaja yang berminat untuk bersama-sama sebagai satu pasukan atau 'team' untuk menunjukkan bahawa kita serius dalam bidang ini...itu sebabnya saya memerlukan company profile Tuan-tuan dan Puan-puan untuk dimajukan ke agensi kerajaan yang sudi membantu kita sebagai penternak...dan harapan saya semoga kita akan dapat menubuhkan sebuah persatuan yang akan membela nasib kita sebagai penternak...takpun sekurang-kurangnya memberi sedikit manfaat pada penternak yang menyertai persatuan tersebut. Bersatu kita teguh...bercerai kita roboh...semoga usaha murni kami ini mendapat keberkatan dari Allah dan mendapat sokongan dari anda semua!!! AllahuAkbar!!!

0

p/s : sebarang pertanyaan boleh berhubung terus dengan Bro Amin Agrotech

Atap Asbestos (Full Version 2)

Akhirnya, atap asbestos siap di pasang sepenuhnya. Baru lah sejuk mata memandang walaupun kambing takde lagi. Di harap semuanya berjalan dengan lancar selepas ini. Insya-Allah....
Kandang Kambingku

Assalamulaikum kepada semua Sahabat Penternakan Kambinggg....
Mula-mula tulis kat kotak chating tu, pahtu sambung kat sini plak......

Untuk pengetahuan semua, design kandang ini dibuat oleh saya sendiri pada mulanya, tetapi malangnya desing asal itu telah hilang. Pahtu isteri saye telah buat lakaran baru semasa ketiadaan saya dan seterusnya beri kat tukang yang kebetulannya datang masa saye takde kat rumah. Tukang yang buat ni pun memang takde pengalaman langsung buat kandang kambing, so mereka pergi laa survey kandang2 kambing kat area selangor ni dan belajar cara membuatnya. Saya sangat berterima kasih kepada tukang ini kerana sanggup membuiat kandang kambing saya ini walaupun tidak mengikut plan yang dibuat oleh isteri saya itu.

Oleh kerana kenaikan harga minyak, kos membuat kandang telah meningkat sebanyak 50%. Ini telah membuatkan bajet saya telah banyak lari. Ingat dulu nak start belajar dengan 20 ekor kambing dulu, tapi sekarang ni tak tau lagi berapa, bergantung sepenuhnya kepada bajet yang ada.

Tapi walauapapun yang terjadi, saya tidak akan sekali-kali berputus asa dan akan sentiasa terus berusaha demi mencapai kejayaan dalam bidang penternakan kambing ini. Sokongan daripada rakan-rakan penternak sekalian amat saya hargai.

Sekian, Terima Kasih.

blogger templates | Make Money Online